1 Ocak 2019 Salı

DOĞRU NEFES ALMAK

Bir çok insan için nefes almak, havayı alıp bırakmaktan ibaret. Hücrelerimize yeterli oksijeni iletemiyoruz. Bu da hücrelerimizin hastalanmasına neden oluyor. Sağlıklı bir yaşam için bütün nefesin önemi, burada ortaya çıkıyor. Nefes doğru bir şekilde, bütün vücudu dolduracak şekilde alınmalıdır.

Doğru nefes nasıl alınır?

Yapılan en büyük hatalardan bir ağızdan nefes alıp vermek, burundan alıp ağızdan vermek veya ağızdan alıp burundan vermektir. Özel bir nefes tekniği uygulanmadığı sürece doğru nefes,  burundan nefes alıp, burundan vererek olur.

Diyafram mutlaka kullanılmalıdır. Nefes çalışmalarına diyafram nefesini öğrenerek başlamak doğru olur. Sırt üstü uzanıp sakinleşin. Böylece vücut kendiliğinden diyafram nefesine geçecektir. Nefesinizin izlediği yolu takip ederseniz bunu daha iyi anlarsınız. Karnınızın inip şiştiğini göreceksiniz. Karnınızın üstüne ağırlık (kitap vs.) koyarak diyafram nefesine çalışabilirsiniz. Aldığınız nefesle ağırlığı kaldırdığınızı takip edin. Sonrasında ise kendinizi serbest bırakın ve ağırlığın karnınızı bastırarak havayı çıkartmasına izin verin.

Nefes, sakin ve sessiz olmalıdır. Hırıltıyla nefes alınmamalıdır. Aceleci bir nefes yeterli oksijenin alınmasına  engel olur.

Yapılan başka bir hata ise sadece üst solunum nefesidir. Diğer bir deyişle sadece üst akciğerleri hava ile doldurmaktır. Oysa bütünsel nefeste akciğerlerin tamamı ve diyafram kullanılmalıdır. Göğüs, karın, sırt ve her iki yanınızın havayla dolduğunu hissetmelisiniz. Yukarıdan aşağı veya tam tersi aşağıdan yukarı başlayarak sırayla, derin bir nefes alarak  vücudunuza havayı doldurun Üst bedeninizin tamamının, kök çakradan boğazınıza kadar oksijenle dolup şiştiğini hissedin. Bunu yavaş ve sıralı yapmak daha kolay olacaktır. Nefesinizi bir süre tuttuktan sonra, bu sefer yaptığınızın tam ters sırası ile nefesinizi yavaşça verin. Havanın tamamen boşaldığından emin olun. Bir süre nefessiz bekledikten sonra tekrar deneyin. Nefes verme süreniz, alma sürenizden daha kısa olmamalı.

Bu şekilde çalışarak kaslarınızı genişletin. Daha sonrasında ise sadece derin nefeslerde değil, normal nefeslerinizde de bu bütün nefesi kullanmaya başlayın. Kullandıkça bunun otomatik hale geldiğini göreceksiniz.

Nefes genişletme çalışmaları yapmak, kaslarınızın açılmasını sağlayarak nefesinizin iyileşmesine yardım eder. Unutmamak gerekir ki, iyi nefes aynı zamanda sağlık demektir.

Birden bütüne doğru
Sevgiyle kalın....

Seda Eray

1 yorum:

  1. İnsan yaşamı için son derece önemli olup, ne var ki yeterince dikkate alınmayan bu konuyu,gündeme getirmiş olmanızdan ötürü sonsuz teşekkürler size, sevgili Seda Eray...

    YanıtlaSil